Zupki chińskie

Zupki Chińskie – Zdrowe czy Szkodliwe ?

Zupki chińskie to popularny sposób na szybkie zjedzenie czegoś ciepłego. Ich skład budzi wiele wątpliwości wśród dietetyków, którzy stanowczo odradzają ich spożywania. Zobacz jakie niebezpieczeństwa drzemią w zupkach błyskawicznych.

Skąd się wzięły zupki chińskie ?

Te błyskawiczne dania pierwotnie powstały jako środek, który miał być rozwiązaniem problemów z żywnością wśród japońskiej ludności będącej w kryzysie po II wojnie światowej.

Początkowy wygląd i smak zupek nie przypominał tych znanych nam dzisiaj. Jako że, był to sposób na panujący głód, pierwsze zupki odznaczały się całkiem dobrym składem i kalorycznością. Niestety, z powodu ograniczeń w produkcji był to towar luksusowy, a porcja zupki chińskiej kosztowała kilkanaście razy więcej od tej przygotowanej w domu.

Pomimo wysokiej ceny, ciekawe rozwiązanie zaczęli doceniać kolejni producenci, za sprawą których produkt stał się tańszy i dostępny dla każdego. Wszystko odbiło się jednak na jakości. Wraz z obniżaniem kosztów produkcji, wartościowe składniki zastępowano konserwantami i bardziej przetworzoną żywnością, aż do osiągnięcia dzisiejszego stanu.

Aktualne zupki chińskie są bardzo popularnym daniem w Polsce i na całym świecie. Szacuje się, że każdego roku na globie sprzedawanych jest ponad 100 miliardów opakowań – takie liczby naprawdę robią wrażenie.

Czy zupki chińskie są zdrowe

Czy zupki chińskie są zdrowe ?

Analizując skład zupki chińskiej szybko dojedziemy do wniosku, że nie jest to właściwy produkt dla ludzi dbających o odżywianie. Poniżej przedstawiamy kilka aspektów, które potwierdzają taką teorię:

  • Ciężko się je trawi – przeprowadzone badania potwierdzają, że nasz organizm potrzebuje kilka razy więcej czasu na strawienie zupki chińskiej niż nieprzetworzonego jedzenia. Powoduje to problemy trawienne, gazy oraz bule brzucha. Winowajcą są wszelkiego rodzaju konserwanty i polepszacze, które pozwalają na przedłużenie przydatności do spożycia omawianych zupek z proszku.
  • Zawierają dużo soli – Chociaż sód jest składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jego nadmiar stanowi jeszcze większe zagrożenie. Potencjalnymi dolegliwościami mogą być: wysokie ciśnienie, problemy z układem krwionośnym, nerkami, a nawet nowotwory. Niestety dla fanów zupek instant, sól jest nadmiernie stosowana w takich daniach. Producenci używają jej do uzyskania bardziej intensywnego smaku i konserwacji.
  • Zawierają TBHQ (Tert-butylohydrochinon) – to pochodna ropy naftowej, która zapewnia zupie błyskawicznej dłuższą datę do spożycia. Zbyt duże stężenie tej substancji jest wręcz trujące dla naszego organizmu. Jej spożywanie może być przyczyną groźnych chorób układu oddechowego, zaburzeń gospodarki hormonalnej, chorób skóry i nowotworów. Co ciekawe, śladowe ilości tej substancji zawierają również frytki z McDonalda.
  • Są wysoko przetworzone – aby możliwe było uzyskanie dania do szybkiego przygotowania, stosuje się procesy sprawiające, że zupki chińskie tracą składniki odżywcze. W wyniku przetwarzania, finalny produkt dostarcza kalorii pod postacią cukrów, soli i tłuszczu niskiej jakości. Można powiedzieć, że to odwrotność zdrowiej diety, a jedząc takie zupki dostarczamy tylko pustych kalorii.
  • Zawierają niebezpieczne tłuszcze trans – tłuszcz, który często znajdujemy w opakowaniu wraz z makaronem i przyprawami ma niewiele wspólnego ze znanym nam olejem. Również on powstaje w wyniku przetworzenia, w celu uzyskania dłuższej daty przydatności. Tłuszcze trans mają wpływ na metabolizm i sprzyjają wzrostowi masy ciała. Biorąc to pod uwagę, odpowiedź na pytanie – czy zupki chińskie tuczą?, jest więc jak najbardziej twierdzące.
Czytaj też:  Krzyż Nerona (Pacyfka): Symbol zła i walki z chrześcijaństwem ?

Czy całkowicie rezygnować z zupek błyskawicznych ?

Regularnie spożywane zupy z torebki mogą być groźne dla naszego zdrowia. Jeżeli jednak bardzo je lubisz lub chcesz coś zjeść na szybko, nic nie stoi na przeszkodzie jeżeli podejdziesz do tematu z odpowiednią rozwagą.

Jak donoszą badania, negatywne skutki jedzenia takich zupek pojawiają się przy ich spożywaniu dwa lub więcej razy w ciągu jednego tygodnia. Przy założeniu, że jemy je kilka razy w miesiącu powinniśmy być więc bezpieczni.

Zupka chińska nie powinna jednak stanowić elementu zbilansowanej diety i nigdy nie zastąpi tradycyjnie przygotowanej zupy. Bardzo ubogi skład takiego pokarmu sprawia też, że uczucie sytości szybko znika i mimo ich sporej kaloryczności szybko jesteśmy głodni.

Jeżeli nie musisz – nie jedz.

About Katarzyna Niemczyk

Katarzyna NiemczykJestem Kasia. Kilka lat temu mój styl życia i złe nawyki żywieniowe doprowadziły mnie do fatalnej kondycji zdrowotnej i psychicznej. Nastąpił jednak przełom i po zrzuceniu wielu kilogramów, rozpoczęłam nowe życie. Teraz jestem zafascynowana zdrowym odżywianiem i wszystkim co z nim związane. Uwielbiam też testować nowe przepisy, mikstury i bogactwa medycyny naturalnej.

Podziel się opinią