Nutritarianizm to rodzaj diety, dzięki któremu możemy wyciągnąć z naszych posiłków to co najlepsze. Szereguje one najbardziej wartościowe dla człowieka produkty, które powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Warto dowiedzieć się więcej, gdyż opinie płynące od użytkowników i uczonych przeprowadzających badania są bardzo pozytywne.
Czym jest Nutritarianizm?
Pojęcie Nutritarianizm stworzone zostało przez nie słynącego z niczego innego rodzinnego lekarza Joela Fuhrmana, kiedy to w 2003 roku pojawiło się w jego książce „Jedz, aby żyć”. Dieta nutritarian wydaje się być idealna dla wszystkich, których męczy liczenie kalorii – tutaj główne założenia mówią, że wybierając odpowiednie produkty nie ma konieczności na szczególne ograniczenia ilościowe w naszej diecie. Dieta oparta jest głównie na roślinach, produktach o niewielkiej zawartości tłuszczu i soli oraz produktach bezglutenowych. Jak można się domyślać stawiamy tutaj przede wszystkim na ograniczenie spożywania produktów mocno przetworzonych. Brzmi dość ogólnie, jednak Fuhrman obiecuje swoim czytelnikom utratę nawet 4,5 kg w ciągu 20 dni, bez efektu jojo – i to wszystko bez odmierzania porcji!
Potwierdzono również, że nutritarianizm spowalnia starzenie się, zwiększa długowieczność i zapobiega lub odwraca różne przewlekłe dolegliwości.
Chociaż nutritarianizm jest trendem żywieniowym, który nie ogranicza spożycia kalorii, istnieją określone proporcje mówiące o tym jaki rodzaj żywności powinien dostarczać więcej kalorii a jaki mniej. Prezentuje się on następująco:
- Warzywa (od 30 od 60%) – Warzywa mogą stanowić ponad 50% procent naszej diety, a szczególnie cenione tu będą warzywa nieprzetworzone. W praktyce oznacza to, że możemy je jeść bez ograniczeń (chyba, że chodzi o warzywa wysokokaloryczne np. ziemniaki)
- Owoce (od 10 do 40%) – Również w tym przypadku najlepiej wybierać świeże owoce i jeść je regularnie w ciągu dnia.
- Rośliny strączkowe (od 10 do 40%) – Rośliny takie jak fasolka są również istotnym elementem diety Nutritarian i każdego dnia powinny w niej występować.
- Orzechy, ziarna, nasiona i awokado (od 10 do 40%) – Chociaż są dość kaloryczne to stanowią tutaj ważny filar diety.
- Mięso, jajka, ryby i nabiał (poniżej 10%) – Chociaż dla większości z nas to podstawa, to w prezentowanej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego powinny stanowić jedynie dodatek.
- Przetworzona żywność (mniej niż 10%) – Nie mówimy tutaj o mocno przetworzonych a raczej podstawowej obróbce. W tej kategorii znajduje się np. pieczywo, płatki owsiane czy makaron.
Słodycze i każdy inny rodzaj mocno przetworzonej żywności powinien być przyjmowana jak najrzadziej a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. W piramidzie nutritarianizmu nie znalazło się również miejsca dla napojów gazowych, olej, cukru. Dodatkowo powinniśmy ograniczyć przyjmowanie soli.
Twórca diety jest świadomy możliwości potencjalnych niedoborów składników odżywczych, dlatego zaleca suplementację oleju z alg, witaminy D i B12, jod, cynk.

Skąd wziął się taki podział? czyli skala ANDI
Nasuwa się więc pytanie, w jaki sposób dokonano takiego podziału produktów? Otóż twórca nutritarianizmu wymyślił w tym celu skalę ANDI (Agregate Nutrient Density Index), odwzorowującą „zagęszczenie” najpotrzebniejszymi składnikami odżywczymi w danym pokarmie. Skala przyznaje produktom od 0 do 1000 punktów, promując te w których na każdy 1 gram przypada najwięcej najwięcej witamin, składników mineralnych, wartościowych białek i tłuszczy, karotenoidów, glukozynolanów, antyoksydantów oraz błonnika. Właśnie dlatego w diecie nutritarian górują świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe – tam po prostu jest tego najwięcej. W tabelach poniżej przedstawiliśmy produkty wraz z ich oceną w skali ANDI.
Warzywa | Punkty | Owoce | Punkty | Rośliny strączkowe | Punkty |
---|---|---|---|---|---|
gorczyca | 1000 | truskawki | 212 | soczewica | 104 |
jarmuż | 1000 | jeżyny | 178 | fasola czerwona | 100 |
rukiew wodna | 1000 | śliwki | 157 | fasola biała | 94 |
szpinak | 739 | maliny | 145 | fasola adzuki | 84 |
brukselka | 672 | czarne jagody | 130 | fasola czarna | 83 |
botwina | 670 | papaja | 118 | fasola „czarne oczko” | 82 |
rukola | 559 | pomarańcza | 109 | fasola pinto 61 | 61 |
rzodkiewka | 554 | melon | 100 | młoda soja | 58 |
kapusta | 481 | kiwi | 97 | groch łuskany | 58 |
kiełki fasoli | 444 | arbuz | 91 | ciecierzyca | 57 |
sałata rzymska | 389 | ||||
brokuły | 376 | ||||
czerwona papryka | 366 | ||||
kalafior | 295 | ||||
zielona papryka | 258 | ||||
marchew | 240 | ||||
szparagi | 234 |
Orzechy, nasiona, zboża | Punkty | Mięso i ryby | Punkty | Sery i nabiał | Punkty |
---|---|---|---|---|---|
słonecznik | 78 | tuńczyk | 46 | tofu | 37 |
sezam | 65 | flądra | 41 | mleko sojowe | 33 |
siemię lniane | 65 | łosoś | 39 | jogurt naturalny beztłuszczowy | 30 |
owies | 53 | krewetki | 38 | mleko 1% | 28 |
dynia | 52 | pstrąg | 36 | jajko | 27 |
pistacje | 48 | polędwica wieprzowa | 34 | feta | 21 |
jęczmień | 43 | dorsz | 31 | mleko tłuste | 20 |
ryż brązowy | 41 | mięso wołowe mielone | 29 | twaróg i mozzarella | 18 |
migdały | 38 | filet z kurczaka | 27 | ser gouda | 18 |
orzechy | ok. 30 | mięso mielone z indyka | 25 | ||
kasze | o.k 20 | schab wieprzowy | 24 |
Warto wspomnieć, że produkty powinny być też odpowiednio transportowane i przechowywane – niewłaściwe zachowania w tym zakresie mogą pogarszać jakość produktów. Najlepiej będzie więc wybierać produkty sezonowe i te pochodzące z zaufanego źródła. Autor diety zauważa również, że za sprawą stosowania pestycydów i nawozów, wartości odżywcze produktów ulegają ciągłemu pogorszeniu. W wielu eksperymentach zauważano, że ilość składników odżywczych w niektórych produktach w ostatnich kilkunastu latach spadła o ponad 50%. Biorąc ten trend pod uwagę możliwe, że dieta nutritarian będzie wybawieniem dla kolejnych pokoleń.
W powyższej skali najniższą możliwą notę 0 pkt otrzymały niezdrowe przekąski jak, cola, lody czy chipsy, ale również białe pieczywo i nieodpowiedni makaron.

Czy nutritarianizm faktycznie pomaga schudnąć?
Patrząc na założenia diety doktora Fuhrmana można powiedzieć, że idzie ona w parze z dużą ilością ogólnych zaleceń dietetyków w zakresie zdrowego odżywiania. Może być skuteczna ponieważ:
- Ogranicza produkty bogate w kalorie i te dostarczające pustych kalorii
- Nie stawia sztywnych ograniczeń kalorycznych czym zniechęca do podjadania (możemy zjeść, ale określone produkty)
- Dostarcza produkty bogate w błonnik o wysokim indeksie glikiemicznym (energia jest dłużej uwalniana więc nie odczuwamy głowy w szerszym okresie czasu )
Plusy i minusy diety nutritariańskiej
Jak każda dieta, również tutaj możemy wyszczególnić kilka pozytywnych i negatywnych jej aspektów. Zobacz co możesz zyskać oprócz utraty wagi i co ryzykujesz w drodze po wymarzoną sylwetkę.
Korzyści z diety
- Może poprawić kondycję serca – obniża cholesterol i wysokie ciśnienie przez co zmniejsza ryzyko poważnych chorób serca. W badaniu na grupie ponad 300 ochotników aż 25% z nich obniżyło poziom złego cholesterolu. Zadowalajcie efekty zauważono również u osób chorujących na nadciśnienie.
- Wyrównuje poziom cukru – dieta oparta jest głównie o produkty z wysokim indeksem glikemicznym, czyli jest trawiona dłużej i cukier nie uwalnia się zbyt gwałtownie. Najważniejsze produkty z reguły nie zawierają też dużo cukru. Również tutaj przeprowadzano badania na grupie osób z cukrzycą i po 6 miesiącach diety ponad połowa uczestników osiągnęła poziomy cukru odpowiednie dla zdrowego człowieka.
- Poprawia ogólny stan zdrowia – dieta bogata w najzdrowsze składniki odżywcze i antyoksydanty znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Jest też sposobem na długowieczność, lepsze samopoczucie oraz lepszą kondycję skóry i włosów.
Minusy diety
- Trudna do utrzymania – założenia diety są dość rygorystyczne, dlatego możemy mieć problemy z jej nieustannym utrzymywaniem. Ponadto, tworzenie jadłospisu na własną rękę może być początkowo bardzo trudne.
- Ogranicza niektóre bogate w składniki odżywcze produkty – W diecie dostarczamy bardzo niewiele produktów pełnoziarnistych i ziemniaków co może stanowić problem dla niektórych osób.
Patrząc na składniki na jakich głównie bazuje ta dieta nasuwa się pytanie, czy faktycznie odpowiednie proporcje są istotnym elementem dla utraty wagi? a może już samo wprowadzenie do jadłospisu warzyw i ograniczenie jedzenia przetworzonej żywności rodzi pozytywne rezultaty. Niestety nie ma konkretnych badań w tym zakresie, jednak z cała pewnością można powiedzieć, że nutritarianizm będzie przynosiły bardzo dobre rezultaty dla większości go stosujących.