W czasach gdzie na wszystko brakuje nam czasu wafle kukurydziane wydają się idealną przekąską dla osób które pragną zdrowo się odżywiać. Są smaczne, pasują praktycznie do każdego dodatku i maja mało kalorii. Ale czy faktycznie wafle kukurydziane są zdrowe ? Okazuje się, że nie do końca.
Wafle kukurydziane – wygodny substytut pieczywa
Wielu osób stosuje w swojej diecie wafle kukurydziane lub ryżowe jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. Kanapka z takim waflem i dodatkiem wędlin oraz warzyw ma wielu zwolenników. Produkty zbożowe są ważnym elementem diety więc często wybieramy właśnie wafle aby dostarczyć do organizmu potrzebne składniki odżywcze w najłatwiejszy dla nas sposób. Ale czy faktycznie zjadanie produktów zbożowych w takiej formie jest zdrowe ? Może są jakieś wady takiego odżywania ? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.
Wafla kukurydziane przy diecie
Na reklamach wafli kukurydzianych i ryżowych często słyszymy, że są niskokaloryczne i dlatego stanowią idealną przekąskę. W zależności od producenta i rodzaju wafli kukurydzianych jeden krążek zawiera od 20 do ponad 50 kcal. Nie wydaje się to dużo, ale przecież z reguły nie wystarczy nam jeden i wtedy kaloryczność rośnie. Taki wafel jest więc mniej kaloryczny niż kromka chleba ale też mniej sycący.

Wartości odżywcze wafli
Produkowanie wafli nie polega jedynie na uformowaniu ryżu lub kukurydzy w krążki. Proces jest bardziej skomplikowany i wymaga przetworzenia tych produktów. Nie bez przyczyny słyszymy od dietetyków i specjalistów o konieczności spożywania jak najmniej przetworzonej żywności. W trakcie obróbki wartości odżywcze są niestety tracone. Podobnie jest w przypadku wafli kukurydzianych i ryżowych. Przede wszystkim tracimy błonnik który jest istotny przy pracy układu trawiennego i oczyszczaniu jelit. Mimo iż wydaje się, że spożywamy same zboża to przy produkcji dodawane są: drożdże, sól, cukier, mleko w proszku i masa konserwantów. Najgorzej jest w przypadku wafli smakowych, gdzie smak uzyskiwany jest własnie poprzez dodanie mieszanki przypraw zawierających dużo szkodliwych substancji.
Czasami w takich waflach znaleźć możemy toksyczny związek: akrylamid. Działa on toksycznie na obwodowy i ośrodkowy układ nerwowy. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka a przy dłuższym kontakcie uszkadza zakończenia nerwowe, przez co powoduje osłabienie, drgawki i drętwienie kończyn. Oczywiście nie ma powodu popadać w paranoje bo stężenia tej substancji w waflach jest znikome i tylko spożywanie dużych ilość przyniesie niepożądane działanie.
Odpowiedź na pytanie czy wafle kukurydziane są zdrowe, zależy od kontekstu. Jeżeli chodzi nam o zjedzenie kilku wafli w tygodniu dla podtrzymania diety, to jak najbardziej można powiedzieć, że są zdrowe. Liczne konserwanty i ubogość składników odżywczych sugerują jednak, że nie powinny one zastępować tradycyjnego pieczywa.
Czyli nie wolno się faszerować tymi waflami kukurydzianymi
Na to wygląda, a u mnie to ulubiona przekąska i zajadam kilka razy w tygodniu ?