Pestki z jabłek to część tego owocu której pozbywamy się bez zastanowienia. Jest to jednak ogromy błąd, ponieważ spożywanie pestek jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Wszystko za sprawą witaminy B17 (amigdalina) która znakomicie sprawdza się w walce z nowotworami.
Pestki na raka
Wspomniana we wstępie witamina B17 (amigdalina) którą zawierają pestki, jest szeroko polecana przez specjalistów leczenia naturalnego. W dużym skrócie, amigdalina po spożyciu jest rozkładana m.in na cyjanowodór (tak, to ta śmiercionośna substancja), który w połączeniu z innymi związkami blokuje dostarczanie tlenu do komórek nowotworowych. Powoduje to brak możliwości rozwoju tych komórek i w konsekwencji ich zniszczenie.
Właśnie z reguły na cyjanowodór, wokół pestek z jabłek narosły mity mówiące o ich dużej toksyczności. W praktyce jednak występuje on w tak małych stężeniach, że konieczne byłoby spożycie około szklanki pestek, aby można było mówić o zagrożeniu zdrowia. Zjedzenie pestek z jednego lub kilku jabłek z pewnością nie przyniesie negatywnych skutków, a nawet pomoże.
Pestki jabłek – rozgryzać czy nie ?
Odpowiedź jest bardzo prosta – rozgryzać. Jeżeli połkniemy pestki w całości nasz organizm nie będzie mógł ich strawić, więc do naszego organizmu nie trafią substancje na których nam zależy. Jedynym pozytywnym czynnikiem może być tutaj pomoc układowi trawiennemu i w konsekwencji łatwiejsze wypróżnienie. Warto więc przegryzać i rzuć pestki, mimo ich gorzkiego smaku.
Bogate źródło jodu
Warto też wspomnieć, że pestki jabłek zawierają dużo jodu i już spożycie jednego jabłka pokrywa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek. Jak wiadomo niedobór jodu skutkuje licznymi dysfunkcjami w rozwoju dzieci, a u dorosłych powoduje problemy z działaniem tarczycy. Bardzo ciekawym sposobem na uzupełnienie jodu może być nalewka z pestek jabłek, na którą przepis prezentujemy poniżej.
Nalewka z pestek jabłek

Nalewka nie zachowuje niestety właściwości pestek do niszczenia nowotworów, idealnie będzie jednak uzupełniała poziom jodu w naszym organizmie. Problematyczne może okazać się kupienie większych ilości pestek z jabłek – producenci po prostu ich nie oferują. Najlepszym sposobem będzie więc samodzielne ich wyłuskiwanie. Czasami takie pestki można znaleźć na osiedlowych bazarkach, dlatego warto i tam zapytać.
Składnik | Ilość |
Spirytus 90% | 250 ml |
Pestki jabłek | 1 szklanka |
Cukier | 350 g |
Woda | 500 ml |
Przygotowanie nalewki jest banalnie proste i nie potrzebujemy do tego żadnych specjalistycznych narzędzi. Pierwszy krok to rozpuszczenie cukru w wodzie i pozostawienie do ostygnięcia. Wywar wlewamy do naczynia które możemy szczelnie zamknąć i dodajemy pestki oraz spirytus. To wszystko ! Teraz wystarczy odczekać co najmniej 1 miesiąc, a po tym okresie nalewkę przelać do butelki z użyciem bibułki dla przefiltrowania zabrudzeń.
Podsumowując, zachęcam was do jedzenie tego owocu w całości. Nie tylko pestki, ale całe jabłka dobrze wpływają na nasz organizm. Zawierają dużo witamin i antyoksydantów które pomagają w pielęgnowaniu naszego zdrowia, a dodatkowo są niskokaloryczne.
Dla zainteresowanych leczeniem naturalnym, polecam również artykuł na temat leczniczych właściwości wody szungitowej, o której mało kto słyszał.