Czarny bez na stawy i raka

Czarny Bez – na stawy i na raka (Przepis na nalewkę)

Chociaż większości z nas kojarzy się jedynie z ozdobną rośliną rosnącą w sąsiedztwie naszych domów, to czarny bez jest jednym z najbardziej cenionych surowców w ziołolecznictwie. Duża ilość witamin, soli mineralnych oraz właściwości zwalczające objawy przeziębienia, sprawiają że roślina ma bardzo szerokie zastosowanie w naturalnym leczeniu. Poznaj przepis na nalewkę z czarnego bzu działającą regenerująco na stawy i jako profilaktyka na raka.

Czarny bez na stawy

Spożywanie bzu czarnego jest naturalnym sposobem na radzenie sobie z różnego rodzaju bólami i zapaleniami stawów. Z tego powodu, jeżeli cierpisz na reumatyzm lub po prostu chcesz się przed nim chronić, to nalewka z czarnego bzu będzie tutaj idealnym rozwiązaniem.

Jest to jedna z właściwości dla której znachorzy i praktykujący medycynę naturalną cenili czarny bez od stuleci. Co ciekawe, w przeszłości uważano, że lecznicza natura bzu wynika z działania duchów które mieszkały w drzewach bzu.

Czarny bez na stawy

Czarny bez na raka

Bogactwo związków zawartych w czarnym bzie może okazać się pomocne również dla osób szukających obrony przed nowotworami. Aktualnie nie ma niestety badań jednoznacznie potwierdzających powstawania raka w naszym organizmie, są jednak ku temu odpowiednie przesłanki. Substancje zawarte w liściach i owocach sprzyjają walce z wolnymi rodnikami, których nadmiar w organizmie może prowadzić m.in. do raka.

Korzyści ze spożywania czarnego bzu

Dodatkowo owoce jak i kwiaty czarnego bzu odznaczają się innymi właściwościami leczniczymi. Nie jest to jednak dziwne jeżeli przyjrzymy się bliżej ich zawartości:

  • Owoce czarnego bzu – Przede wszystkim zawierają w składzie liczne witaminy (głównie witaminy A, C i D) oraz potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki – magnez, cynk, sód, wapń, selen, żelazo, fosfor, potas, cynk i miedź. Charakteryzują się również właściwościami przeciwbólowymi oraz zdolnością do usuwania z organizmu zbędnych produktów przemiany materii – właśnie z tego wynika zbawienne działanie czarnego bzu na stawy. Owoce bzu mogą okazać się pomocne również na problemy z układem pokarmowym.
  • Kwiaty czarnego bzu – To również bogactwo substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Zwierają flawonoidy, sole mineralne, olejki, sterole i wiele innych substancji pomocnych przy różnego rodzaju schorzeniach. Wymienione składniki wykazują działanie antywirusowe, przeciwzapalne i napotne, przez co kwiaty czarnego bzu są naturalnym preparatem przeciwgorączkowym. Dodatkowo działają oczyszczająco, usprawniają krążenie krwi i łagodzą stany zapalne skóry i stawów.
Czarny bez na raka

Nalewka z czarnego bzu

Istnieje bardzo wiele form korzystania z leczniczej mocy czarnego bzu. Jako, że jest to bardzo popularna roślina w ziołolecznictwie, znajdziemy setki przepisów na syropy, soki, herbatki czy nalewki – zarówno z kwiatów jak i z owoców czarnego bzu.

Poniżej przedstawiam wam jednak przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu, która nieustannie zasila moje zapasy. Jest niezwykle prosta do przygotowania i w moim odczuciu skuteczna, a jedynym jej minusem jest długi czas oczekiwania na gotowy produkt.

Składniki nalewki z czarnego bzu

SkładnikIlość
Owoce czarnego bzu0,5 kg
Cukier150 g
Spirytus0,5 l
Woda1 szklanka

Przygotowanie nalewki z czarnego bzu

  1. Owoce czarnego bzu należy dokładnie umyć a następnie osuszyć.
  2. Umyty bez wsypujemy naczynia lub słoika, następnie szczelnie go zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Po 30/40 dniach filtrujemy nieczystości przez małe sitko lub gazę.
  4. Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy ją do alkoholu.
  5. Po 10 dniach filtrujemy ponownie i przenosimy płyn w chłodniejsze miejsce.
  6. Po minimum 4 miesiącach stania, nalewka jest gotowa do spożycia
Przepis na nalewkę z czarnego bzu

Skąd wziąć czarny bez ?

Kwiaty i owoce czarnego bzu dostaniem w sklepach zielarskich. Możemy też kupić tam różnego rodzaju syropy czy ekstrakty z tej rośliny.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie pozyskanie czarnego bzu na własną rękę, mamy wtedy pewność do w pełni naturalnego pochodzenia naszego przetworu. Kwiaty bzu zbieramy od maja do lipca, a owoce w dowolnym momencie kiedy tylko się pojawią.

Przy zbieraniu czarnego bzu pamiętaj, że wszystkie jego elementy są trujące przy spożywaniu ich „na surowo”. Z tego powodu konieczne jest wcześniejsze przetworzenie roślin i kwiatów.

sklep myslczlowieku

About Katarzyna Niemczyk

Jestem Kasia. Kilka lat temu mój styl życia i złe nawyki żywieniowe doprowadziły mnie do fatalnej kondycji zdrowotnej i psychicznej. Nastąpił jednak przełom i po zrzuceniu wielu kilogramów, rozpoczęłam nowe życie. Teraz jestem zafascynowana zdrowym odżywianiem i wszystkim co z nim związane. Uwielbiam też testować nowe przepisy, mikstury i bogactwa medycyny naturalnej.

2 komentarze do “Czarny Bez – na stawy i na raka (Przepis na nalewkę)”

  1. w wielu opisach owoców czarnego bzu kładzie się nacisk na obróbkę termiczną (suszenie, gotowanie) przed spożyciem, a to w celu neutralizacji zawartych w pestkach glikozydów. Czy nalewka z surowych owoców jest bezpieczna?
    Pozdrawiam

  2. parę następnych uwag:
    w przepisie na nalewkę w pkcie 2 brak „zalać alkoholem”. Niby z pktów 3 i 4 można się domyślić, ale…
    „owoce w dowolnym momencie kiedy tylko się pojawią” czy na pewno? Zielone i czerwone też? Mam wrażenie wartościowe są tylko te czarne, mocno dojrzałe.
    ” konieczne jest wcześniejsze przetworzenie roślin i kwiatów.” jakie przetworzenie? Chyba chodzi o obróbkę termiczną – trzeba to jasno napisać.
    Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *