czy wafle kukurydziane są zdrowe

Czy wafle kukurydziane są zdrowe ?

W czasach gdzie na wszystko brakuje nam czasu wafle kukurydziane wydają się idealną przekąską dla osób które pragną zdrowo się odżywiać. Są smaczne, pasują praktycznie do każdego dodatku i maja mało kalorii. Ale czy faktycznie wafle kukurydziane są zdrowe ? Okazuje się, że nie do końca.

Wafle kukurydziane – wygodny substytut pieczywa

Wielu osób stosuje w swojej diecie wafle kukurydziane lub ryżowe jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. Kanapka z takim waflem i dodatkiem wędlin oraz warzyw ma wielu zwolenników. Produkty zbożowe są ważnym elementem diety więc często wybieramy właśnie wafle aby dostarczyć do organizmu potrzebne składniki odżywcze w najłatwiejszy dla nas sposób. Ale czy faktycznie zjadanie produktów zbożowych w takiej formie jest zdrowe ? Może są jakieś wady takiego odżywania ? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.

Wafla kukurydziane przy diecie

Na reklamach wafli kukurydzianych i ryżowych często słyszymy, że są niskokaloryczne i dlatego stanowią idealną przekąskę. W zależności od producenta i rodzaju wafli kukurydzianych jeden krążek zawiera od 20 do ponad 50 kcal. Nie wydaje się to dużo, ale przecież z reguły nie wystarczy nam jeden i wtedy kaloryczność rośnie. Taki wafel jest więc mniej kaloryczny niż kromka chleba ale też mniej sycący.

Wafla kukurydziane przy diecie

Wartości odżywcze wafli

Produkowanie wafli nie polega jedynie na uformowaniu ryżu lub kukurydzy w krążki. Proces jest bardziej skomplikowany i wymaga przetworzenia tych produktów. Nie bez przyczyny słyszymy od dietetyków i specjalistów o konieczności spożywania jak najmniej przetworzonej żywności. W trakcie obróbki wartości odżywcze są niestety tracone. Podobnie jest w przypadku wafli kukurydzianych i ryżowych. Przede wszystkim tracimy błonnik który jest istotny przy pracy układu trawiennego i oczyszczaniu jelit. Mimo iż wydaje się, że spożywamy same zboża to przy produkcji dodawane są: drożdże, sól, cukier, mleko w proszku i masa konserwantów. Najgorzej jest w przypadku wafli smakowych, gdzie smak uzyskiwany jest własnie poprzez dodanie mieszanki przypraw zawierających dużo szkodliwych substancji.

Czasami w takich waflach znaleźć możemy toksyczny związek: akrylamid. Działa on toksycznie na obwodowy i ośrodkowy układ nerwowy. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka a przy dłuższym kontakcie uszkadza zakończenia nerwowe, przez co powoduje osłabienie, drgawki i drętwienie kończyn. Oczywiście nie ma powodu popadać w paranoje bo stężenia tej substancji w waflach jest znikome i tylko spożywanie dużych ilość przyniesie niepożądane działanie.

Odpowiedź na pytanie czy wafle kukurydziane są zdrowe, zależy od kontekstu. Jeżeli chodzi nam o zjedzenie kilku wafli w tygodniu dla podtrzymania diety, to jak najbardziej można powiedzieć, że są zdrowe. Liczne konserwanty i ubogość składników odżywczych sugerują jednak, że nie powinny one zastępować tradycyjnego pieczywa.

About Katarzyna Niemczyk

sklep myslczlowieku

Jestem Kasia. Kilka lat temu mój styl życia i złe nawyki żywieniowe doprowadziły mnie do fatalnej kondycji zdrowotnej i psychicznej. Nastąpił jednak przełom i po zrzuceniu wielu kilogramów, rozpoczęłam nowe życie. Teraz jestem zafascynowana zdrowym odżywianiem i wszystkim co z nim związane. Uwielbiam też testować nowe przepisy, mikstury i bogactwa medycyny naturalnej.

2 komentarze do “Czy wafle kukurydziane są zdrowe ?”

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *